4 december 2013: CIOS verandert visie op zorg in Roemenië

Interview voor TV-Sighet

Derde- en vierdejaars studenten Nova College CIOS uit het keuzevak bewegingsagogie hebben van 16 – 24 november in Roemenië weer een bijdrage geleverd aan de zorg voor mensen met een beperking. Door dagbesteding aan te bieden voor mensen met verstandelijke beperkingen en chronisch psychiatrische patiënten, en in de vorm van sportevenementen voor kinderen met opgroei-opvoedingsproblemen.

Sportmiddag

Docent Tiele Visser constateert: “Het levende voorbeeld dat onze studenten daar nu 5 jaar geven, leidt in de regio waar wij werken tot een voorzichtige verandering in de visie op de zorg voor mensen met genoemde beperkingen. Er ontstaan zelfs kleine Roemeense initiatieven die mede geïnspireerd zijn door het werk van onze  studenten.”

Psychiatrie

De studie-/werkreis naar Roemenië maakt ook diepe indruk op de studenten van het CIOS en draagt veel bij aan hun professionele en persoonlijke groei, blijkt uit hun reacties: “Ik heb zelf de Roemenië reis als een ware levensles ervaren. Wat je hier van je vak leert, kun je op school nooit leren. Door met deze mensen te sporten, geven wij ze een stukje vrijheid. Nu ik deze ervaring achter de rug heb besef ik dat kleine dingen ook van grote waarde
kunnen zijn. Met kleine dingen tevreden zijn maakt een mens een beter mens. Vaak had je met liefde, aandacht en geduld al genoeg ´materiaal´ om de ochtend te vullen. Ik heb goed leren kijken naar mensen, nu moet je echt creatief zijn met het bedenken van activiteiten. Verschillende doelgroepen, verzorgingstehuizen, evenementen en de verschillen in zorg hebben een diepe indruk op mij achter gelaten. Het is een ‘life changing experience’. Ik wil volgend jaar weer mee!”

Oproep
Om deze – nu vrijwel geheel door studenten betaalde – studie-/werkreizen naar Roemenië te kunnen voortzetten, is er dringend behoefte aan sponsoren. Heb jij tips? Mail de docenten
Tiele Visser, tvisser@novacollege.nl
en Fons Reehorst, freehorst@novacollege.nl